juni 2007

Om tijdens de mis op de slotdag mooi mee te kunnen zingen, moet er wel eerst geoefend worden. Daarom hebben we meegezongen tijdens een repetitie van koor Horizon. Na een uurtje zingen hebben we in de Schelp met Pater Carlinos gepraat. Hij is een pastoor in Brazilië en spreekt een paar woordjes Nederlands. Hij is hier twee weken op bezoek, en gaat dan terug naar Brazilië. Wij zullen hem opzoeken in Brazilië en ook bij hem overnachten. Aan het eind van de avond was er nog een klein ongelukje met de fietsen gebeurd.


Als we op reis gaan mogen we per persoon 2 koffers meenemen. In iedere koffer mag 32 kg aan bagage. Nu hebben we met de hele groep afgesproken dat we 1 koffer voor eigen dingen meenemen, en 1 koffer met kleding en knuffels voor de Brazilianen meenemen. Die koffer met spullen voor Brazilië gaat via pater Gabriël naar de mensen en gezinnen die het nodig hebben. Alle kleding in zo’n koffer wordt verdeelt, en de koffer zelf wordt ook weggegeven en dient als “kledingkast”. Dit betekent dat we met ons bezoek meer dan 700 kg aan extra spullen voor de Brazilianen meenemen. Al die spullen pak je natuurlijk niet de avond van tevoren in. Daarom hebben we zo nu en dan een koffer-inpak-avond, waar we met een paar mensen kleding en knuffels in de koffers doen, en die netjes afwegen tot 32 kg. Maar 32 kg aan kleding is veel, dat past niet altijd makkelijk in een koffer. Uiteindelijk lukt het met een hoop geprop toch weer elke keer om die koffer dicht te krijgen al duurt het soms wel een half uur voordat ie dicht zit. In ieder geval een avond lang lachen.

 

Training Tropeninstituut te AmsterdamOp zaterdag 9 juni 2007 zijn we met een groep van 17 personen naar het KIT in Amsterdam geweest. Het KIT staat voor, Koninklijk Instituut voor de Tropen. Via Eef Klok kwamen wij als Vamos groep in aanmerking voor het volgen van een training gericht op Brazilië.Bijna alle deelnemers zagen dit wel zitten en zodoende zaten we zaterdagochtend 9 juni met 17 man om 7.15 al op de fiets richting het Station. Om 07.54 namen we de trein, waarbij we direct een coupe in beslag namen, aangezien we met zovelen waren.
Het was ’s ochtends vroeg al dikke pret en iedereen was aardig wakker.Op Amsterdam Centraal pikten we Bas op, die had tot in de vroege uurtje gewerkt.
In de vroege ochtend moesten we nog rennen voor onze aansluiting naar Amsterdam Muiderpoort. Aangekomen op Amsterdam Muiderpoort moesten we nog een stuk lopen.Rond 9.30 kwamen we aan bij het tropeninstituut. We moesten in groepjes met de lift naar boven en dat was al meteen dikke pret. Boven kregen we lekker koffie, thee en Anne-Sophie had voor de koekjes gezorgd. We maakten kennis met Jeanne en Sander, onze trainers van vandaag. Het waren erg aardige mensen, met veel kennis van Brazilië. Zij hebben zelf ook jaren in Brazilië gewoond.
Rond 9.45 uur gingen we met zijn allen naar het leslokaal, dat Jeanne en Sander leuk hadden aangekleed met kaartjes van de plaatsen waar wij naartoe gaan. Ook stond er heerlijke Braziliaanse muziek op. We kwamen al vrij snel in het sfeertje.
Op de tafel lag een snelhechter, een pen en papier. Ook hadden we allemaal een naamkaartje. Van 10.00-11.30 uur kregen we les over het land Brazilië, over de geschiedenis en de sociale cultuur. Dit was erg interessant. We hielden kort pauze, om ons weer te voorzien van koffie/thee en wat koekjes en gingen hierna weer verder met de volgende les.
Van 11.45-12.30 kregen we van Sander les over de actualiteiten in Brazilië. Hierin kregen we veel informatie over cijfertjes en aangezien het vanochtend toch best vroeg was zakten er af en toe een aantal een beetje weg. Dit ging natuurlijk gepaard met grote lol.
Van 12.30-14.00 kregen we de lunch. Jeanne had een Braziliaans gerecht voor ons klaargemaakt wat erg lekker smaakte.
We kregen zwarte bonen met spekjes, verschillende soorten rijst en kip in marinade. Toe hadden we nog heerlijke ananas.
Om 14.00 gingen we verder met de les. Dit keer van Jeanne. Ze vertelde ons over het dagelijks leven in het Noordoosten van Brazilië. Dit sloeg allemaal op onze verblijfplaatsen en was daarom erg interessant.Als laatste kregen we nog van 15.45-16.30 wat les in de taal. Ook hier was weer veel werk van gemaakt en was erg interessant.
Van alle presentaties kregen we ook de uitdraai zodat we deze in onze map konden voegen.
Aan het einde van de dag was iedereen zijn pitje toch wel aardig uit en was het in de trein toch echt wat stiller dan op de heenweg.
Rond een uurtje om 19.00 waren we allemaal weer in Schipluiden.
We hebben deze dag als zeer leerzaam ervaren en kijken er met veel plezier op terug. 

 

mei 2007

 

Om niet alleen maar activiteiten als groep te doen om geld op te halen, is het ook wel eens goed om aan een activiteit mee te doen, zonder er geld mee op te halen. Daarom deed de Vamos dit jaar ook mee met douwtrappen. Een jaarlijks terugkerende traditie op Hemelvaart. Iedereen maakt een broodpakketje klaar, pakt dat in en neemt dat mee naar de Schelp. Daar verzamelt iedereen (dit jaar dus ook de Vamos) om half zes in de ochtend, om een wandeltocht door de mooie natuur van Midden-Delfland te maken. Om zes uur begon de wandeltocht van ongeveer 10 km. Onderweg hebben we een aantal vragen meegekregen om over na te denken en te praten. Op de helft was een lekker bakkie koffie of thee. Na de looptocht weer verzamelen in de Schelp, waar een aantal dames al onze broodpakketjes hebben uitgepakt, en op een aantal schalen op tafels hebben neergelegd, om vervolgens met z’n allen te genieten, van elkaars brood. Na het eten zijn we met z’n allen naar de kerk gegaan om daar bij het Jacobus altaar de Hemelvaartdienst te mogen vieren.

 

april 2007

 

Op Koninginnedag heeft Vamos een straatvoetbaltoernooi georganiseerd. 14 teams deden mee om de hoofdprijs te winnen (een ijsje bij Buik). Er is heel fanatiek gevoetbald, en uiteindelijk zijn drie teams in hun leeftijdscategorie eerste van de poule geworden, en hebben die hoofdprijs gekregen. Voor iedere deelnemer was er nog een unieke VamosPen, zodat niemand met lege handen naar huis is gegaan. Opbouwen is rond de middag begonnen, waar we eerst een werkoverleg met een heerlijke moorkop kregen in de schelp. Daarna is het opbouwen van het voetbalterrein, het geluid en de kraampjes begonnen. Om twee uur is het voetbaltoernooi begonnen, en zijn ook de andere activiteiten begonnen, want naast het straatvoetbaltoernooi hebben we natuurlijk nog veel meer dingen georganiseerd. Wat dacht u van heerlijke kiwibanaan sap, of een lekker glaasje sinaasappelsap. Een lekkere wafel of Goshius, een Braziliaanse bitterbal. Ook kon u bij ons bloemen en perkgoed kopen, perssinaasappelen of kiwi’s kopen, en konden de kinderen meedoen aan verschillende spelletjes, zoals marsmeppen, het kaasspel of de wiebelbak. De knaller wasnatuurlijk de loterij. Voor € 2,50 kon je jezelf inschrijven, en aan het eind van de middag werd er uit alle inschrijvingen het winnende lot getrokken, het lot waarmee je een overnachting in de Vamoscaravan op camping Bouwust. Met een geheel verzorgt ontbijt, en daarna gezellig met z’n tweeën boerengolf spelen. De winnaars staan hiernaast op de foto. Na het afbreken en opruimen van alle activiteiten, heeft Huub ons op chinees getrakteerd, en hebben we met z’n allen in de Schelp avond gegeten.

 

Naast de projecten die we zijn aan het organiseren voor Schipluiden, zijn we ook al lang bezig voor de projecten in Brazilië. We hebben een avond met z’n alle gepraat over de Brazilië reis, en dan niet wat we daar gaan doen in de zin van de drie projecten, maar meer over de algemene reis, de cultuur verschillen, de dingen waar op moet worden gelet (bepaalde dingen niet eten of drinken), veiligheid van de groep, en nog vele andere dingen. We hadden hiervoor Paul ten Hacken ( van de Stichting Mondias) uitgenodigd. Hij heeft al meerdere jongerenreizen naar ontwikkelingsgebieden georganiseerd/meegemaakt. Hij heeft ons veel kunnen vertellen waar we op moeten letten, en hoe bepaalde dingen in z’n werk gaan, maar natuurlijk ook hoe leuk en gezellig het gaat worden.Na de pauze hadden we broeder Urbanus te gast. Hij is een collega van Pater Gabriël, en zit ook al meer dan 50 jaar in Brazilië. Hij heeft vertelt wat hij al allemaal in Brazilië gedaan heeft, zoals een project dat regenwater van het dak wordt opgevangen, en wordt opgeslagen. Dit is voor de boeren en buitengebieden waar geen waterleidingen zijn ideaal (en gemakkelijk) om toch water bij de hand te hebben, om bijvoorbeeld het land te besproeien. Daarnaast heeft hij nog veel meer verteld. Hij heeft al veel ervaringen met het aanleggen van groentetuinen, en zijn kennis is daarom een grote aanwinst. Hij heeft ook al toegezegd dat hij in Garanhuns zal zijn, als wij er ook zijn. Kortom, een avond waarbij we al een stukje van Brazilië hebben geproeft. Op de foto hiernaast, van links naar rechts: Paul ten Hacken (van Stichting Mondias), Broeder Urbanus (collega Pater Gabriël), Nico van Adrichem (chauffeur broeder Urbanus, en heeft ook ervaring met ontwikkelingshulp), en daarnaast Huub en Joop.

 

Op tweede paasdag had camping Bouwlust (op de Gaagweg in Maasland) een soort kleine braderie. Vamos was ook uitgenodigd, om aan iedereen te vertellen wat we gaan doen in Brazilië. Naast ons verhaal te vertellen hebben we ook spelletjes gedaan. Met blikgooien, het kaasspel, een wiebelbak en het populaire MarsMeppen hebben we heel wat kinderen (en ouders) een leuk spel laten spelen. Het weer heeft meegeholpen, want het is een zonnige dag geweest, en ook daardoor was het lekker druk op de camping. Kortom, een gezellige dag.

 

Zaterdag 7 april, vertrokken wij in de vroege ochtend richting Rotterdam. Daar zouden wij, de gift van Humanitas in ontvangst nemen. Daarnaast zouden we in de paasviering zelf vertellen wat wij nu precies in Brazilië zullen gaan doen.In Rotterdam werden we door Tessica Dam ontvangen en naar de plaats van de viering geleid. Daar hebben we ons mobiele standje opgetrokken en de beamer geïnstalleerd. Langzaam kwamen alle bewoners en bezoekers binnen druppelen, waarbij wij ongestoord verder konden gaan met onze uistalling. Tijdens de dienst werd er gezongen door een kinderkoor en kwamen wij vóór de collecte aan het woord. Omdat het merendeel van het publiek redelijk op leeftijd was werd tijdens de dienst een powerpointpresentatie afgespeeld. Aan de hand van deze beelden vertelden wij in het kort over Vamos en de drie projecten in Brazilië. Vervolgens deden wij de collecte en werd aan het eind hiervan door Tessica ons symbolisch de gift gegeven. Na de dienst hebben we met de mensen koffie met gebak op. Tijdens de hulp die we hier boden door middel van het uitdelen van de gebakjes en sommige mensen helpen met eten (ze zijn al op leeftijd) vertelde we vaak nogmaals ons verhaal.Al met al was het een leuke ochtend. Zeker als je bedenkt dat het een interactieve viering was waarbij de deelname van jong en oud mening glimlach op de gezichten doen heeft verschijnen.

 

maart 2007

 

Half maart zijn we uitgenodigd bij de St.Jozefschool in Schiedam. Sabine Timmers (dirigent van ons Kinderkoor De Notenkrakers) is leerkracht op deze school en zij heeft het Vamosproject op school geïntroduceerd. In twee dagen zijn alle klassen bezocht, van de kleuters in de onderbouw tot de kinderen in groep 8. In elke klas werd een kleine presentatie verzorgd van onze activiteiten deze zomer in Brazilië: aanleggen van de groetentuin, bezigheden in het kindertehuis, bouwactiviteiten van het klussenteam. Vooral door de kinderen te bevragen aan de hand van grote foto’s is geprobeerd de kinderen te laten zien wat de situatie is in een arm land. Vooral ook wat de verschillen zijn tussen landen als Brazilië en Nederland.
Dit bezoek stond in het kader van de start van de vastenactie op de Jozefschool. Daarna zijn de verschillende groepen begonnen met hun voorbereidingen. Er waren groepen die van brooddeeg sieraden hebben gemaakt. De opbrengst van de verkoop werd in de wereldbol van Vamos gedaan. Andere groepen hebben een sponsoractiviteit opgezet. Een aantal groepen hebben baantjes gezwommen in het zwembad, andere groepen en hebben al hardlopend een parcours rond de school afgelegd. De oudste groepen hebben een rommelmarkt op school georganiseerd. De totale opbrengst was voor de school dit jaar een record. De kinderen waren zo enthousiast en stonden zelf ook verbaasd van hun mooie resultaat. Op Witte Donderdag werd in de kerk een Paasviering en Lenteviering gehouden. Onder leiding van juffrouw Sabine werden door het schoolkoor vlotte Paasliederen gezongen. Er waren gedichten en verhalen. Ook een verhaal over het samen delen van het brood. Daarna was er een presentatie met interviews over de acties die de kinderen hadden gehouden. Tenslotte werd in deze Paasviering het bedrag bekend gemaakt. Later bleek dat het een tussenstand was en kwam er nog bijna duizend euro bij. Een mooi resultaat, waar wij, maar zeker ook de kinderen in Brazilië heel blij mee zijn.

 

Na maandenlange voorbereiding is het eindelijk zo ver, 24 maart 2007, de Vamos Spinningmarathon. Die dag is met totaal 77 fietsen, meer dan 200 deelnemers gespind voor Vamos. 17 VIP fietsen, 5 Bikkel fietsen en 55 TEAM fietsen werden aangestuurd door de instructeurs van Sportcenter Allround, die zelf alle vijf drie uur lang fietste.

De dag is voor de Vamos-medewerkers al vroeg begonnen. Half zeven ’s ochtends al zijn de pijl-borden “spinningmarathon” in het dorp opgehangen. Met z’n alle verzamelen in de Post Kogeko hal, waar dit evenement is gebeurt, om na een bakkie koffie te beginnen. Eerst de vloer met plastic afdekken, en vervolgens vloerbedekking en de tapijttegels eroverheen. Met z’n alle hebben we de zaal binnen een uur afgedekt. Daarna de schermdoeken (voor geluiddemping) en de bar installeren en ook de steigers voor de techniek zijn opgebouwd.

Na de koffiepauze zijn we verder gegaan met de techniek en het bargedeelte, en zijn een deel van de fietsen (die al eerder in Maassluis zijn opgehaald) al in de zaal gezet en na de spinningles in Allround zijn ook daar de fietsen opgehaald. De zaal is verder gebouwd, versiering, licht en geluid worden geplaatst en het begint al een beetje op een spinning-paradijs te lijken.

Om half drie zijn we helemaal klaar, en kunnen we nog snel een bakkie koffie drinken voordat de eerste spinners binnenkomen. Kwart voor vier wordt een introductie gegeven hoe de fietsen werken, en om vier uur wordt het startsein gegeven en is de spinningmarathon officieel geopend. Met veel toeschouwers wordt er drie uur lang gefietst.

Na de spinningmarathon werd de mountainbike verloot en werden de winnende lootjes van de loterij getrokken. Om negen uur zijn we begonnen met opruimen, en binnen twee uur was de zaal weer leeg. Nadat we alles nog hebben schoongemaakt zijn we naar huis gegaan, en hebben we net zoals iedereen een geweldige dag gehad.


 

Zaterdagavond is heel de Vamosgroep (op eigen kosten natuurlijk) gaan eten en bowlen in Partycentrum Bowling Westland. Verzamelen bij de Schelp om vervolgens met z’n allen naar de bowlingbaan te rijden. We beginnen met steengrillen. Een soort gourmetten op een hete steen van meer dan 400 graden Celsius, zonder olie of boter. Daarna hebben we even achter de bar gekeken naar het bowlen, om vervolgens zelf de banen te betreden. Eerst lootjes trekken wie op welke baan mag, en daarna een uur lang gezellig “disco” bowlen. Na het bowlen hebben we in de Schelp nog wat gedronken en gepraat, en daar de avond afgesloten. Dit alles bij elkaar is een heel gezellige avond geweest.

 

Tijdens de algemene vergadering voor alle deelnemers, begeleiders en bestuur, komt Joop (Hofstede) binnenlopen. Joop komt met een geweldig leuke mededeling: Joop reist mee met de Vamos groep. Na een groots applaus heten we Joop allemaal van harte welkom in de groep. Hij is een grote aanwinst voor de groep, alleen al om zijn gezelligheid en redelijke beheersing van de Portugese taal. Ook heeft hij al vele dingen voor de Vamos groep gedaan. Enkele voorbeelden zijn: zijn hulp bij de sinterklaasactie, en de verzorging van de Vamosdeelnemers tijdens de zomerfeesten. Hij wordt, net als Huub, niet bij een specifieke projectgroep ingedeeld, maar zal overal kijken en helpen. Nogmaals: JOOP, VAN HARTE WELKOM IN DE GROEP.


 

februari 2007

 

Op op 1 februari vertrokken we met een select gezelschap, volledig gehuld in tenue(T-shirt en bodywarmer!!) rond een uurtje of 19.15 uur naar Delft voor de uitreiking van de Diaconie prijs. De prijs werd uitgereikt in het Dekenaat Delflanden door Deken Chris Bergs. Deze prijs wordt uitgereikt om respect en waardering uit te spreken voor al het goede diaconale werk dat op zoveel plaatsen gebeurt. Ook wordt door deze prijs veel naamsbekendheid aan het vele werk geschonken en kunnen mensen zich aansluiten bij verschillende projecten.

Dit jaar waren er meer dan 30 projecten uit het dekenaat delflanden aangemeld om in aanmerking te komen voor de prijs. Dankzij Jacob waren wij ook aangemeld en werden we uitgenodigd om bij de prijsuitreiking aanwezig te zijn. Wij konden dus ook in aanmerking komen voor de prijs, wat bestond uit als eerste naamsbekendheid, een mooi beeld en een erg leuke bijdrage voor onze reis. Al met al best spannend!

Goed, we kwamen binnen en merkten direct op dat door onze verschijning het leeftijdsniveau ineens flink daalde! Ook door onze gele bodywarmers en shirts voelde we ons een beetje opvallen, maar goed we hadden er zin in! Hiernaast is het mooi om te zien dat er toch nog zoveel mensen op leeftijd zich in blijven zetten voor goede doelen. We dronken wat en aten een plak cake en gingen hierna de zaal in. Daar kregen we van Toos nog een anekdote te horen over haar kindertijd in deze kerk en ook dat ze hier getrouwd was. Altijd leuk om te weten natuurlijk! We waren ons erg bewust van ons uiterlijk, het geel en groen spatte van ons af! De avond werd geopend en er volgden een aantal toespraken. Vervolgens volgde een koor uit Den Haag met hun eigen liederen. Daarna was het even pauze. We dronken nog wat en sommige aten nog een plak cake. We werden veel aangesproken en hebben zodoende ons verhaal goed kunnen vertellen. Ouderen zijn zeer geïnteresseerd. Na de pauze gingen we de zaal weer in. De uitreiking zat er aan te komen. Eerst kregen we nog een overzicht van alle projecten. Toen kwam het verlossende woord. Stichting Vamos Schipluiden als eerste opgenoemd bij de eervolle vermelding. Even dachten we nog mee te dingen voor de prijs, maar nee.

Al met al een erg leuke ervaring geweest wat heeft geleid tot een eervolle vermelding, veel naamsbekendheid, een leuk samenzijn en na afloop nog lekker na kletsen over het een en ander.


 

januari 2007

 

Vamos is gevraagd om tijdens de jaarwisseling van 2006/2007 de garderobe van zowel Schipluiden als Den Hoorn te verzorgen in de Dorpshoeve en de Hoornbloem. Een geweldige kans om heel Schipluiden en Den Hoorn een gelukkig nieuw jaar toe te wensen, en meteen een zakcentje voor Vamos verdienen.

Ook is er een groepsfoto gemaakt (die te zien is op de homepage). Eerst met z’n alle op de foto, daarna per project op de foto, en de rest van de avond een supergezellig spel gedaan, waarna iedereen de volgende dag spierpijn in zijn kaken had van het lachen. een heel gezellige avond.


 

december 2006

 

Ook tijdens de decembermaand is Vamos druk in de weer geweest. We hebben zowel op de kerstmarkt in schipluiden gestaan als op de lichtjes markt in delft. De lichtjes markt in Delft was vanwege het slechte weer een minder groot succes dan in Schipluiden. We hebben wel veel folders uitgedeeld, waar een aantal sponsoren op zijn aangehaakt. In de beruchte ballentoren waar veel mensen maar hebben gegokt zaten uiteindelijk 1956 ballen in. In Schipluiden is ons ook gevraagd om op de midwinterhoorn te spelen.

 

november 2006

 

Om volgend jaar goed beschermd tegen enge ziektes naar Brazilië te gaan, moet de hele Vamos groep worden ingeënt. Paula en Marja hebben in de apotheek en huisartsenpraktijk DE-HOED iedereen ingeënt, iedereen onder de 21 kreeg alleen de HAVRIX 1440 prik, en 21 jaar en ouder kregen ook nog een extra DTP prik (de geluksvogels). Er zijn geen erge ongelukken gebeurd en niemand is flauwgevallen. Met een groep inenten is het altijd leuker dan in je eentje. Over een half jaar mogen we weer, zodat ons lichaam voor de komende 25 jaar beschermd is.

 

Als we volgend jaar naar Brazilië willen dan moeten we behalve alle giften die we hier in Nederland krijgen ook de nodige kennis hebben. Daarvoor krijgen we Braziliaanse les, waarin we naast de taal ook heel veel over het land en het gebied (gaan) leren. 1 november was onze eerste les. We hebben de do’s en vooral de don’t’s van het gebied waar we naartoe gaan gehoord. Eliette gaf ons informatie. Ze komt zelf uit Brazilië, en is (mede) door Pater Gabriël naar Nederland gegaan. We hebben ook typisch Braziliaans eten in de pauze gehad, dat ze daar als snel middageten eten, maar ik vind het voor Nederlandse begrippen een tussendoortje. Het is iets groter dan een bitterbal, komt uit de frituur, zit kip in, en is heel lekker. Het heet Goshius. We hebben een begin gemaakt aan de taal, wat we ook een beetje moeten kennen, want waar wij naartoe gaan (en dat geldt eigenlijk wel voor heel Brazilië) kent zowat niemand Engels, en degene die Engels kennen, spreken het heel gebrekkig. Het was een heel leerzame avond.

 

oktober 2006

 

De KBO heeft gevraagd of ze de film van de reis die Huub, Toos en Joop hebben gemaakt naar Brazilië in 2006 mochten lenen om te kijken tijdens een koffiemiddag voor de KBO. Daar hebben wij gelijk gebruik van gemaakt om wat extra vamos informatie aan de mensen te geven. De voorzitter van de KBO is de middag begonnen met een welkomstwoord, daarna heeft Huub het overgenomen, vervolgens is de film gestart met Toos als voice-over. Tussendoor een kleine (plas)pauze, om daarna naar het laatste deel van de film te kijken. Na afloop is er een borrel geschonken en hebben we verteld wat we al hebben gedaan, wat de mensen nog van ons kunnen verwachten, een beetje warm gemaakt voor de komende projecten, en nog een keer uitgelegd wat we nou precies in Brazilië gaan doen. In de hal lagen foto’s en stond het prikbord met foto’s, waar je ook nog even kon praten met een van ons, en wat extra informatie vragen.

 

De kerkgemeenschap van Kwintsheul heeft Stichting Vamos Schipluiden uigenodigd om tijdens een kindermis tijdens de overweging in Kwintsheul te vertellen wat we in Brasil gaan doen. Natuurlijk hebben we dat vol enthousiasme en met veel plezier gedaan. Tijdens de overweging hebben we over onze projectyen verteld, waar Vamos vandaan komt, en hoe het is opgericht. Hierbij hadden we ook een Powerpoint presentatie dat de hele kerk kon zien door een beamer. Na de viering konden de mensen nog wat napraten, vragen aan ons stellen en een mooie fotocollage van ons konden zien.

 

september 2006

 

Ook Stichting Vamos Schipluiden heeft de jeugdmis bij Rodenrijs in Maasland bijgewoond. Eerst met z’n allen voor de mis eten, om vervolgens de swingende mis te volgen. De collecte is voor de helft voor Vamos, en voor de andere helft voor een soortgelijk project in Maasland. Er is natuurlijk met de inmiddels beroemde wereldbollen gecollecteerd. Het is een gezellige avond geweest. Foto’s volgen in het fotoboek, en voor de mensen die niet bij deze mis waren, het is een aanrader voor iedere jongere.

 

Om de vredesweek in te luiden heeft de MOV-groep in samenwerking met Stichting Vamos Schipluiden een filmavond georganiseerd. Na de door Horizon gezongen kerkmis kon iedereen koffiedrinken in de Schelp, en iets bij de wereldwinkel kopen. Een half uur na de kerkmis begon de film. Iedereen kon gratis komen kijken, voor de film, tijdens de pauze en na de film kon je tegen een kleine vergoeding eten en drinken kopen (denk aan popcorn e.d.). Na afloop, bij het verlaten van de Schelp was de trap verlicht met allemaal kaarsjes, wat een heel mooi gezicht was, en passen bij het einde van de film. Iedereen die was geweest vond het een heel leuke film, en een gezelige avond. De taart die over was van de filmavond is de volgende ochtend na de kermis bij het koffiedrinken uitgedeeld.

 

Tijdens de voetbal wedstrijd tussen Schipluiden en Den Hoorn was Stichting Vamos Schipluiden ook aanwezig. Iedereen kon lootjes kopen, en daarmee de gesigneerde wedstrijdbal winnen. Op deze zonnige dag hebben we meer dan 1100 lootjes verkocht. Dit is een heel mooi resultaat, en over de uitslag tussen Schipluiden en Den Hoorn praten we niet meer.

 

augustus 2006

 

Op de kindermarkt hebben we alles wat er nog van de braderie over was verkocht. Terwijl een paar kilometer van Schipluiden het water met emmers tegelijk naar beneden kwam, hielden wij het gelukkig droog, en werd alles uitverkocht.

 

Op de braderie tijdens de zomerfeesten stonden we op het grasveld langs de vijver. We hadden een doelschiet luchtkussen die dag, zodat heel Schipluiden bij ons tegen een kleine vergoeding een bal zo hard mogelijk kon schieten, en mooie prijzen kon winnen als je de bal het hardste van iedereen had geschoten. Daarnaast was er ook weer groente en fruit te koop, wat ook nu weer gesponsord werd door tuinders uit Schipluiden en omgeving. Er was weer een heerlijk bakkie koffie, met gebak te koop, en ook “ik steun Vamos” sieraden, en nog vele andere dingen werden er verkocht. Tijdens de braderie was er ook “Het Rad van Avontuur”. Iedereen kon lootjes kopen, en als de lootjes op waren werd er aan het rad gedraaid, en konden er heel veel prachtige prijzen gewonnen worden. Al deze prijzen zijn ook weer door bedrijven in en om Schipluiden gesponsord. Helaas was door het slechte weer opkomst niet zo groot als we hadden gehoopt en werd de braderie vanwege het slechte weer vroegtijdig gestopt, maar ondanks dit alles was het toch een leuke middag.

 

Tijdens het varend corso hebben we groente en fruit verkocht wat allemaal was gesponsord door tuinders uit Schipluiden en omgeving. In “de vaart” vaarde allemaal mooi versierde boten, en daar kwamen een hoop mensen naar kijken. Onze Vamos-kraam stond langs de Dorpsstraat voor het huis van Theo en Miep Groot van wie we ook de marktkraam mochten gebruiken, de handkar de stoelen en tafels voor ons koffieterras een daarnaast nog voor alle koffie en thee hebben gezorgd. Tegen het einde van het Varend Corso, hebben we de Dorpsstraat zo ingericht dat niemand onze groente en fruitkraam kon missen, waardoor we na afloop bijna leeg waren verkocht.

 

Tijdens de zomerfeesten in Schipluiden is de Vamos Projectgroep veel te zien, onze start was tijdens de Kerkdienst. Voor deze kerkdienst op “de geheime locatie”, bij het oude gemeentehuis, zijn wij in een optocht met onze Vamos-caravan en Braziliaanse muziek vanaf het Zomerfeestterein naar de kerkdienst gereden, waarna de mis kon beginnen. Tijdens het muzikaal intermezzo hebben we het Vamos-lied op de trappen van het oude gemeentehuis gezongen. Daarna zijn we met zijn alle gaan collecteren, waarbij we de door ons gemaakte wereldbollen hebben gebruikt. Deze collecte heeft het megabedrag opgebracht van ruim 2600 euro, waar we natuurlijk heel erg blij mee zijn. Na de collecte zijn we op de trappen gebleven, hebben we met z’n alle het eindlied mee staan zingen en swingen. Na de kerkdienst snel naar de VamosCD-verkoop tafel, en de rest naar de Dorpsstraat voor het Varend Corso.

 

Deze hele maand is De goededoelenknop bij Albert Heijn Haring Schipluiden voor Stichting Vamos SchipLuiden. Ook kunt u deze hele maand zomerzegels aan Stichting Vamos Schipluiden geven, dus heeft u nog zomerzegels over, geef deze dan aan Stichting Vamos Schipluiden.

 

juli 2006

 

Zoals in het gastenboek te lezen is, hebben we een caravan gekregen van Sander Tollenaar uit Loosduinen. Hij had een caravan te koop aangeboden via marktplaats, maar toen hij hoorde van onze plannen heeft hij deze spontaan geschonken aan de Stichting Vamos Schipluiden. We zijn natuurlijk heel erg blij met Sander zijn spontane gift. De caravan staat nu bij Wildeboer om klaargemaakt te worden voor een eerste “onthulling” tijdens de zomerfeest-kerkdienst.

 

juni 2006

 

De groep van Stichting Vamos Schipluiden heeft een single opgenomen. Deze single gaan we verkopen in onze groenekraam tijdens het Varende Corso en op de Braderie van de Zomerfeesten, het is een hartstikke leuk lied geworden, en de moeite waard om te kopen. Het lied wordt gezongen door Lucas en Anne-Sophie, en het refrein wordt door de hele groep gezongen. Het instrumentale gedeelte komt van Robert en Joost. Tijdens de opnames zijn ook weer foto’s gemaakt.

 

De voorbereidingen zijn al in volle gang, de groep van Vamos zal tijdens de zomerfeesten 2006 overal opduiken, en daar zijn we nu al mee bezig. Voor de kerkmis zijn we wereldbollen aan het maken. De groep is nu de voorbereidingen voor de braderie aan het maken, want daar zulen wij ook te vinden zijn.